Work that body: het onderschatte antidepressivum

Dat we als Belgen koplopers zijn in het pillenslikken en antidepressiva nemen, is al lang geen staatsgeheim meer. Wat ook al decennia aan de grote klok hangt, is dat voldoende beweging een belangrijke rol speelt binnen de preventie van gezondheidsproblemen. Zo leidt beweging je af van dagelijkse bekommernissen en vermindert het de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Cortisol komt vrij wanneer we ons druk maken en zorgt er voor dat je de stresssituatie beter aankan. Hierdoor worden een aantal processen aangespoord om harder te werken. Je bloeddruk verhoogt en na een lange periode kan je last krijgen van spierpijnen, spanningshoofdpijn en zelfs hartkwalen.

Ontspannen is dus de boodschap en niks ontspant je beter dan ‘work that body‘.

Door meer te bewegen blijft je lichaam intact of maakt het weer spiermassa aan. Het vermindert stress, geeft je een positiever zelfbeeld, verbetert je slaap, en ga zo maar door.
Begin je al te hyperventileren van het woord ‘bewegen’ dan komt het erop aan om kleine wijzigingen in je levensstijl aan te brengen. Ik som ze nog even op als reminder. Waar een wil is, is een weg. Here we go…

– Neem de trap in plaats van de lift.

– Parkeer je wagen een straat verder.

– Neem de fiets als de afstand vijf of tien minuten bedraagt.

– Vind een buddy om samen te sporten, motivatie helpt!

– Ga een kwartiertje wandelen na het avondmaal. Goed voor je spijsvertering.

– Neem een actieve middagpauze.

– Koop een fitbit, je hebt er al voor vijftig euro. Een leuk gadget om je motivatie op te krikken.

– Download een leuke app: Human, Noom Walk, Runtastic, Pedometer

En niet vergeten het leuk vinden… slechts 30 minuten per dag is al voldoende.

High five!