Mindful eten wat is het, hoe leer je het, waarom werkt het?

 

We hebben het allemaal wel eens, zin om te snacken terwijl we helemaal geen hongergevoel meer hebben. Of we schrokken erop los en voor we het weten hebben we een hele doos marshmallows achter onze kiezen. Onbewust beginnen we aan ons middagmaal want het is toch twaalf uur en dan is het etenstijd…. Een techniek die ons helpt om die automatische piloot te doorbreken is mindful eten.

Mindfulness betekent letterlijk bewust aandacht schenken aan wat er gebeurt in jezelf, je lichaam, je gevoelens, je gedachten en verlangens. Centraal bij mindfullness is aandacht hebben voor het hier en nu en een niet-veroordelende acceptatie van je gevoelens of situaties. Daarom dat we mindfulness ook kunnen toepassen op ons eetpatroon. De grootste verandering die we kunnen toepassen om smaakvoller te eten, is meer aandacht schenken in wat je eet en de geur, de smaak en de textuur ten volle weer beleven. Als je mindful eet, doe je dat evenwichtiger, luister je (meer) naar je lichaam en werk je aan een gezond gewicht.

Er zijn ontzettend veel voordelen om mindful te beginnen eten. Bewust eten kan je helpen om aan de snoepverleiding te weerstaan en emotionele eetbuien te voorkomen. We gaan geen lijstjes met verboden voedingsmiddelen opstellen, bepaalde nutriënten vermijden of calorieën tellen. Het is geen dieet op zich en gewichtsverlies is geen doel maar vaak wel een positief neveneffect. Wie minful eet, zal niet om het even wat gedachteloos naar binnen werken.

Ik geef je hier een paar van mijn favoriete voordelen en ben ervan overtuigd dat je al gaandeweg je eigen benefits zal benoemen.

  • Sta stil waarom je eet. Eet je omdat het etenstijd is? Omdat iedereen eet? Omdat je verdrietig of boos bent? Om stress weg te eten of omdat je lichaam echt voedsel nodig heeft?
  • Concentreer je op je eten, benoem wat je eet, benoem de kleuren, de geur en de smaak. Proef bewust en geniet van je eten.
  • Vermijd afleiding en eet in een rustige omgeving, zit niet te telefoneren of bespreek geen problemen.
  • Voor een maaltijd ga je best aan tafel zitten. Vermijd dat je vlug al rechtstaand eet of voor de tv in de zetel.
  • Schep kleine porties op je bord en neem kleine happen.
  • Leg je bestek af en toe neer en adem dan bewust in en uit.
  • Eet met je niet-dominante hand. Zo eet je trager en ongeveer 30% minder.
  • Luister naar je lichaam. Hou er rekening mee dat het ongeveer twintig minuten duurt vooraleer je hersenen het signaal kunnen geven dat je genoeg gegeten hebt. Heb je na die tijd nog honger, kan je nog wat extra opscheppen. Langzaam eten is dus de boodschap.
  • Kauw goed en neem voldoende tijd. Het bevordert de spijsvertering en je staat langer stil bij wat je eet. Het geeft je ook de kans om echt te genieten van wat je eet.
  • Organiseer je koelkast zodanig dat je gezonde producten eerst ziet. Plaats groenten en fruit op de bovenste blak ipv onderaan in de bak.
  • Sta stil bij de smaak van vers bereide maaltijden.
  • Drink twintig minuten voor je gaat eten een glas water. Je bereidt je voor en begint ook bewuster aan je maaltijd.

 

Wie heeft baat bij mindful eten?

Een intensieve training in mindful eten lijkt vooral geschikt voor wie een gespannen of problematische relatie heeft met zijn voeding of lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat de technieken die men aanleert tijdens een training ”Mindful eten” gestoord eetgedrag zoals binge eating, snoepverslaving, overmatig eten maar ook boulimia en anorexia doen afnemen. Daarnaast neemt de acceptatie van het eigen lichaam toe.

Je hoeft echter geen intensieve training te volgen om de principes en technieken van mindful eten toe te passen. In onze drukke maatschappij wordt steeds minder tijd besteedt aan rustig eten. Met meer aandacht eten en bewuster kiezen, kan ongetwijfeld helpen om een gezondere eetgewoonten aan te nemen.

 

Bronnen

 https://www.mindful.org/6-ways-practice-mindful-eating/

https://zenhabits.net/what-is-mindful-eating/

https://www.cm.be/gezond-leven/voeding/aan-tafel/mindful-eten