All aboard de Nutri-score is in ons land. Met deze 5 zaken moet je rekening houden.

Wat is het?

Het logo laat aan de hand van letters en kleuren in één oogopslag zien of een voedingsmiddel gezond is, gaande van A (beste score), over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met groen en rood als de twee extremen. De score beoordeelt het hele voedingsmiddel. Het houdt rekening met de betere score van fruit, groenten, vezels, eiwitten en de slechtere van vet, suiker, zout en calorieën.

Etiketten lezen, is allesbehalve makkelijk. Fabrikanten krijgen het steeds meer en meer voor elkaar om consumenten om de tuin te leiden. Ook al zijn er gelukkig wettelijke verplichtingen, ze komen op de meest creatieve manier met 1001 verschillende benamingen voor de dag.

Denken we aan ‘suiker’. Deze voedingstof vinden we terug als ‘glucose, fructose, glucose-fructosesiroop, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, maïsstroop, druivensuiker, invertsuiker, rietsuiker, melasse(stroop), kandijsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker…’ Of er staat met koeien van letters ‘geen toegevoegde suikers’ maar als je dan met het vergrootglas kijkt, zit het product vol met fruitsuikers. Of het nu toegevoegd is of van fruit afkomstig, suiker blijft suiker. Je lever wordt zelfs meer belast van fruitsuikers die als fructose extracten je lichaam binnensluipen.

Waarom gebruik maken van de Nutri-score?

De Nutri-score geeft je direct een zicht of een voedingsmiddel al dan niet tot de gezonde categorie hoort. Het zal je koopgedrag sowieso beïnvloeden want wie wil nu niet voor een hoge score gaan. Af en toe een D of een E-tje, doet geen vlieg kwaad. Het geeft ons toch een meer voldaan gevoel als die winkelkar grotendeels gevuld is met een A of B-score.

De grote spelers Colruyt, Delhaize, Carrefour, Danone, Alpro en Elvea doen alvast mee. Op termijn hopen ze dat door de invoer van deze score, producenten beter voor de dag willen komen. Als ze hun ingrediënten gaan aanpassen naar een betere score zal er op zijn minst minder vet, suiker en zout in gedraaid worden. Fingers crossed.

Waar moeten we op letten?

  • Het houdt enkel rekening met de betere score van fruit, groenten, vezels, eiwitten en de slechtere van vet, suiker, zout en calorieën.
  • De bereiding van voedingsmiddelen staat los van deze score. Ben je een fervent fan van frituren. Dan mag die A nog zo op je verpakking staan pronken, gefrituurd eten blijft niet aan te raden voor dagelijks gebruik.
  • Met hulpstoffen en additieven wordt geen rekening gehouden!
  • De Nutri-score vergelijkt het voedingsmiddel enkel in zijn categorie. Bv. kant-en-klare voedingsmiddelen worden met elkaar vergeleken, ontbijtgranen worden met elkaar vergeleken, frisdranken worden met elkaar vergeleken… Dit kan misleidend zijn omdat het niet wel zeggen dat het voedingsmiddel per definitie tot de gezondste keuze behoort. Het is nog steeds beter om alles vers te bereiden of niet dagelijks voor frisdrank te kiezen omdat er een A of een B op dat blikje vermeld staat.
  • En ja, er zijn nog kinderfouten in het systeem terug te vinden. Bv. olijfolie wordt ondermaats gescoord ten gevolge van het vetgehalte terwijl we gezonde vetten hard nodig hebben en het wel een gezond product is.

Alleszins zal deze score onze winkelkar in de goede richting duwen. Hierdoor hoeven we ook niet langer de kleine lettertjes op het etiket te ontcijferen. Die zijn dan enkel nog bestemd voor de diehard fans.

Hou deze 5 zaken in je achterhoofd en krijg gelijk zin om een A of een B-tje op de kop te tikken.